Fietsen in Italië fietsvakantie tips

Italië kent vele mooie fietsgebieden en routes. Voor klimgeiten en mountainbikes de Dolomieten en Alpen in het Noorden, perfect voor wie aan een van de meren zijn vakantie mag doorbrengen. Of door Umbrië en Toscane met zijn landschapen en historische steden. Gebruik Sienna als startpunt voor tochten naar San Gimignano en Volterra of over de Crete. Of fiets langs historische steden als Florence en Pisa.

Verder naar het zuiden ligt nabij Pompei en Napels een van de wellicht mooiste en spectaculairste  kustroutes van Italië de langs de Amalfitaanse Kust. De tocht is ongeveer 80 kilometer dus goed voor 1 of 2 dagen genieten.K limmers kunnen dan door naar de Abruzzen, oostelijk van Rome voor hoogtemeters in de Appenijnen.

Voor de lange afstandsfietser is de Italiaanse fietsclub Amici dela Bicicletta bezich met het opzetten van een netwerk van lange afstandsroutes vergelijkbaar met onze LF routes. In totaal moet het netwerk 12000 kilometer omvatten. Mocht je nog een van de vele wegen naar Rome willen befietsen is dit netwerk een mooie inspiratie voor routes. Klaar is het namelijk nog niet,m.u.v. de hoofdroute (1) die weer voor een groot deel hetzelfde verloop heeft als de Eurovelo route 7 van de Noordkaap tot Malta

Fietsroutes Italië

De mooiste fietsroutes in Italië

Veneto

Deze fietsroute start in de stad Treviso, een stad met veel historie. Vanuit hier fiets je naar  de Grappa heuvels rond de gezellige stadjes Asolo en Bassano. Het is het zeker waard om hier even te stoppen en rond te kijken! Vervolgens fiets je verder en kan je jezelf beloven met een heerlijk glas verfrissende prosecco, aangezien de fietsroute door het Prosecco wijngebied loopt, aan de voet van de Alpen. Eindbestemming van deze route is een Venetiaanse villa, wat wil je nog meer! Dit is echt een route van genieten en relaxen. Een rustige tocht met overal heerlijke tussenstops en een ontspannende eindbestemming. Italiaans genieten!

Mountainbiken door de Dolomieten

Deze route is geschikt voor de echte fanatiekelingen! Een prachtige en uitdagende tocht op de mountainbike door de voorgebergten van de Dolomieten wordt hier aangeboden door de ANWB. Tijdens deze tocht worden de Oostenrijkse rust en het Italiaanse temperament perfect gecombineerd. Met de mountainbike fiets je langs oevers van meren als Lago di Levico en Lago di Caldonazzo. Ook kom je door de mooie dalen van Brenta en Mandola. Dit is een tocht met prachtig uitzicht, terwijl je lekker sportief bezig bent. Er ligt tijdens de tocht een goede balans tussen vlakke wegen en stevige klim. Ook de temperaturen wisselen elkaar af: van mediterraan warm tot alpien fris. Al met al een geweldige tocht waarin veel te zien is binnen een week of zo!

Fietsvriendelijke hotels Dolomieten

Umbrië

Deze regio is geschikt voor de echte genieters van het leven! Het landschap wisselt met prachtige heuvels en oude, antieke stadjes zoals Assisi, Montefalco en Perugia. De reden dat deze tocht voor echte levensgenieters is, is dat je tijdens de tocht zal genieten van Italiaans eten, olijven, mooie wijnen en van heuvels tot dalen. Ook kom je een enorme pracht van bloemen tegen en schijnt de zon heerlijk warm. Een ontspannen doch sportieve vakantie, dus.

Piemonte

Deze route is ideaal om met de kinderen af te leggen. Met de route fiets je over vlakke en licht heuvelachtige wegen. De Piemonte wordt doorstroomd door de Po en allerlei prachtige zijrivieren. Er is dus altijd mogelijkheid om even lekker pootje te baden of wat te picknicken langs het water. Tijdens de tocht kom je langs echt authentieke stadjes en dorpen, waar je kunt genieten van het echte streeketen. Ook kom je kunst en cultuur tegen. Tijdens deze reis is er een mooie balans gevonden tussen een geweldig uitzicht, natuur en cultuur. Er zal af en toe iets geklommen worden, maar echt steile hellingen kom je tijdens deze tocht niet tegen.

Toscane

In dit gebied waan je je in een luxe van prachtige natuur maar ook ontspanning in een zwembad. Je start bijvoorbeeld vanaf de camping bij het beroemde San Gimignano. De fietsroutes zijn pittig maar dit is helemaal de moeite waard. Onderweg ontdek je de klassieke Chiantistreek met donkere cipressen, prachtige terracottadorpen en velden vol druivenstokken en olijfbomen. Heerlijke maaltijden met goede wijnen zijn in deze gegarandeerd!

Genieten in Toscane. Bekijk een deze reis van SNP. Met San Gimignano, Volterra en Siena.

Fietsen naar Rome

Fietsen naar Rome

De weg naar Rome is vanuit Nederland circa 2000 kilometer lang. En er zijn verschillende beschreven fietsroutes naar Rome. De oudste is waarschijnlijk die van Paul Benjaminse ( de op de kaart getoonde route is ter indicatie, er zijn verschillende varianten mogelijk en de route is verschillende malen aangepast). Zijn route begint in Maastricht en gaat via onder andere de VennBahn en het Rijndal richting Basel. Allemaal vlakke routes. Ook in Zwitserland gaat het nog lang relatief vlak, maar op een gegeven moment moet je toch een pas over. Waarbij je er ook voor kunt kiezen een trein omhoog te nemen. Na de saaie Po-vlakte kom je dan uit in Florence. Daarna nog een paar dagen doorfietsen naar Rome. De route wordt regelmatig bijgewerkt van het eerste deel tot Basel is in 2018 een nieuwe versie verschenen.

Hans Reitsma heeft een alternatieve route (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) die via Oostenrijk loopt. Daarna kun je kiezen om de route te vervolgen via Florence of Assisi. Deze route is iets langer dan de vorige.

Via Francigena

De Via Francigena, de langste bewegwijzerde fietsroute van Italië, loopt van de Sint-Bernhardpas op de grens met Zwitserland naar de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Eens een pelgrimsroute, is het meer dan duizend jaar oud. De route voert door Toscaanse landschappen en langs middeleeuwse stadjes als San Gimignano. De etappes zoals te vinden op onderstaande website hebben relatief korte dag-afstanden, zodat er genoeg tijd is onderweg,

De route is een paar jaar geleden ontstaan door een privé initiatief. Op de site van oppad.nl vind je naast een verslag van de route hierover meer informatie.

Voor de wandelroute zijn gidsen beschikbaar voor de fietsroute nog niet. En, hoewel de wandel- en fietsroute voor grote delen dezelfde paden gebruiken zijn er ook verschillen. Deel van de Via Francigena is beschreven in Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome, deel 3 (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) . De routes ontmoeten elkaar in Siena.

Georganiseerde fietsreizen naar Rome

Fital heeft een meerdaagse fietsreis naar Rome. Het eerste deel tot het Gardameer  ga je met de bus. Daarna volg je de fietsroute van Benjaminse. Je Bagage wordt vervoerd en je slaapt in hotels.

De Via Francigena kun je fietsen met SNP.

Eurovelo 7 Sun Route

 download gpx loopt de Eurovelo 7 eenmaal gereed is dit 3000 kilometer van zuid naar noord.

Dit avontuur vraagt wat planning. Start je te vroeg, in het noorden, dan heb je nog kans op sneeuw. Ga je te laat dan is het knap warm in het binnenland knap warm. Beste tijd om te starten is het late voorjaar.

Reisorganisaties

Er zijn diverse mogelijkheden om uw fietsreis te laten verzorgen, meestal met bagagevervoer. Hieronder enkele voorbeelden

Meer fietsvakantie Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *