Fietsen Andalusië

Het Spaanse Andalusië is de bakermat van de Flamenco muziek en één van de mooiste gebieden die er in Spanje te vinden is. In tegenstelling tot de populaire oostkust van Spanje is Andalusië wat minder toeristisch, vooral wanneer je je buiten de steden kunt begeven, bijvoorbeeld wanneer je op fietsvakantie naar Andalusië gaat. Houdt er wel rekening mee dat in de zomer de temperaturen hoog kunnen oplopen. Neem voldoende water mee op de langere fietstochten en geniet van de schitterende Andalusische landschappen.

Fietsen in Andalusië

De makkelijkste manier om per fiets Andalusië te ontdekken, is via een gearrangeerde fietsvakantie. Hierbij kun je je eigen fiets meenemen in de bus, of een fiets op de plek van bestemming krijgen. Je eigen fiets meenemen kan ook vrij eenvoudig met een fietsdoos in het vliegtuig. Let erop dat de fiets op het laatste moment inpakken geen goed idee is en dat je dit het beste thuis kunt doen. Eenmaal in Spanje is voor de fiets treinvervoer beperkt mogelijk. Tenslotte is het ook mogelijk de fiets met de auto mee te nemen.

Goed om te weten

In Andalusië zijn er om te fietsen veel plattelandswegen, met hier en daar een rustige regionale weg met overig verkeer. Je kunt met een georganiseerde fietsreis gaan die de routes voor je uitstippelt, maar als je wat avontuurlijker ingesteld bent, is het goed om van tevoren de route uit te zetten. Bekijk de route op de kaart en zoek vervolgens een camping of hostel op de route uit voor een eventuele overnachting. Wat ook erg overzichtelijk is, is een reis plannen tussen twee bezienswaardige steden.

Hoogtepunten

Het is de moeite waard om bij het plannen van uw fietsreis rekening te houden met de vele bezienswaardigheden die Andalusië rijk is. Denk aan het majestueuze Al Hambra in Granada, de Mezquita in Cordoba en de Gotische kathedraal in Sevilla. In de regio van Jerez de la Frontera vindt je de ‘Pueblos Blancos’, of ‘witte dorpjes’, waar je je in de novelle Don Quichotte waant.

fietsvakantie-andalusie

 

Fietsen over de Via Verdes of door Montes de Málaga

Genieten van de rust en de natuur? Dat kan met een fietstocht over de Via Verdes. De Via Verdes (groene wegen in het Nederlands) zijn fiets- en wandelpaden die door heel Spanje liggen. Van oudsher zijn dit spoorlijnen waarover je nu de mooiste fietsroutes kunt fietsen. Een aantal Via Verdes zijn gelegen in Andalusië en zijn vanuit Málaga prima te bereiken. Er zijn 3 routes met verschillende afstanden en elke route heeft zijn eigen hoogtepunten: Vía Verde del Aceite, Vía Verde de la Subbética en Vía Verde de la Sierra.

De witte dorpen van Andalusië
© biketours malaga

Ten noorden van Málaga ligt het berggebied Montes de Málaga.

Wanneer je vanuit het centrum van Málaga in Noordelijke richting fietst komt je in een prachtig natuurgebied. In de Montes de Málaga fiets je tussen de kurkeiken, dennen- en eucalyptusbomen door. Op de bergen heb je geweldige panorama’s over het landschap van Andalusië en de kustlijn van de Costa del Sol.

Málaga, een ideaal startpunt voor een fietstocht.

De stad Málaga is een prima startpunt om een fietstocht in Andalusie te beginnen. Met een verblijf in de stad is het mogelijk om dagelijks een andere route te kiezen. Málaga ligt centraal in Andalusië en is vanuit diverse luchthavens in Nederland gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken. In het centrum van Málaga is er zelfs een mogelijkheid om goede Trekking- en Mountainbikes met uitrusting te huren. Hierdoor hoef zelf geen fiets mee te nemen.

Andalusië fietsvakantie
© biketours malaga

Wil je een dagje rustig aan doen of ben je met medereizigers die liever in de stad blijven, dan heeft Málaga genoeg te bieden. Er zijn mooie bezienswaardigheden zoals de kathedraal,het Alcazaba en het Romeinse theater. Vanuit de stad loop je in 10 minuten naar het strand. Prima om een dagje uit te rusten. In de stad zelf is het mogelijk om een fietstour met Nederlandse gids te maken. Deze fietstours zijn vlak en erg leuk om met medereizigers te maken die liever in de stad van Málaga blijven.

Meer informatie

Er zijn verschillende reisorganisaties die zich specialiseren in fietsreizen naar Andalusië. Om enkele te noemen: andalusiefietsreizen.nl, snp.nl en andalusie-sportief.nl. Ook bij de ANWB kunt je informatie inwinnen over de mogelijkheden voor een fietsvakantie in Andalusië. Wat je ook kiest, het zal hoe dan ook een memorabele vakantie zijn.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *